HealthyCell Telomere Length®

HealthyCell Telomere Length®

Az Ön egészsége a sejtek szintjén kezdődik. Az öregedés a sejtek egészségi állapotának romlása az idők során. Az öregedés egyúttal szinte minden betegség legnagyobb kockázati tényezője Támogassa a sejtjeit, hogy igazán aktív és egészséges életet élhessen!

Összetevők, felhasználási javaslat >>>

30 db-os kiszerelés

40,00 €

DNS helyreállítás - az egészség helyreállítása sejt szinten

DNS helyreállító, öregedésgátló étrend-kiegészítő

A HealthyCell Telomere Length® Olyan táplálékot biztosít, amely közvetlen hatással van a telomerek egészségére, növényi antioxidánsokkal, természetes összetevőkkel, amelyek segítenek fenntartani a telomer szintet, nitrogén-monoxiddal és metiláló szerekkel a homocisztein szintek gátlására. A telomerek védősipkák a kromoszómák végén minden sejtünkben, amelyek kulcskomponensei a "sejt öregedési óránknak". Segítenek biztosítani a genetikai információk integritását a sejtosztódás során. A hosszabb telomerek nagyobb számú pontos osztódást biztosítanak, vagy tisztább másolatokat, a sejtek élete során, és hiszik, hogy segítenek az egészségesebb öregedésben. A telomereket számos tanulmányban kapcsolják össze az élettartammal, és rövid telomereket találtak sok betegség esetében.

Összetevők: Koreai ginzeng gyökér kivonat (10% ginsenozid), Máriatövis kivonat (80% silymarin), Unicaria tomentosa kéreg kivonat (AC-11®)

 

Mik a telomerek?

A telomerek nélkülözhetetlen részei az emberi sejtnek melyek befolyásolják a sejtek öregedését. 1 2  A telomerek a DNS szálak végén lévő védősipkák, melyek megvédik a kromoszómákat, mint a műanyag végek a cipőfűzőn. 3 Ezen burkolat nélkül a cipőfűző egyre inkább rojtosodik, egészen addig, míg végül cipőfűzőként már nem funkcionál. Hasonlóképpen, azok a DNS szálak, amelyek elvesztik a telomerjüket, vagy nagyon rövid telomerjük van, károsodnak és befolyásolják egészségünket.

A telomerek védik a DNS élethez szükséges információit. 4 A DNS minden emberi sejtben jelen van, mint genetikai vázlat egy új sejt születéséhez. A DNS tartalmazza az összes egyedi jellemvonásunk kódját - mint például a szemünk színe - valamint egy belső ’kontroll panelként’ is működik, amely meghatározza, hogy mennyire jól működünk, olyan parancsokat adva szervezetünknek, amelyekre szükség van ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Mivel minden szervünk (bőr, máj, szív, stb.) sejtekből épül fel, és ezeknek a sejteknek DNS-e van, amelynek védelemre van szüksége, egyértelmű, hogy a telomerek létfontosságúak egészségünk szempontjából.

Sejtjeink másolódással pótlódnak. Minden alkalommal, amikor egy sejt ketté válik, a DNS kicsomagolódik, és az információ átmásolódik a születő sejtbe. Amikor a sejtosztódás befejeződik, a DNS visszazáródik. A sejt telomerjei minden ilyen alkalommal egy kicsit veszítenek a hosszúságukból. Amikor a telomerek túl röviddé válnak, a DNS létfontosságú részei sérülhetnek a másolódási folyamat során. A tudósok megfigyelték, hogy a sejtek abbahagyják a másolódást, ha a telomerek rövidebbek. 5 Tulajdonképpen, a telomerek túl rövidek lesz, hogy megfelelően működjenek, mint a sejtek védői, ezért a sejtek öregszenek, nem megfelelően működnek. 6 Ezért gondolják a telomereket ’sejt öregedési órának’. Az egészséges telomerek a sejtek élete során nagyobb számú osztódást, és tisztább másolatokat tesznek lehetővé, így aztán sejtejeink élettartamának meghatározói.

A tudósok a sejtek telomerjeinek hosszából határozzák meg a sejtek korát és azt, hogy még hányszor fog másolódni. Ez az információ fontos szerepet játszik az öregedési kutatásokban. Vannak természetes kivonatok, amelyek miután megtisztították és koncentrálták őket, képesek ’bekapcsolni’ a telomeráz enzimet, melynek feladata, hogy biztosítsa a telomerek megfelelő hosszúságát.

 

Referenciák:

1 A 2010 study from Harvard Medical School showed telomere shortening to be a root cause of cellular aging.

2 Sahin E, DePinho RA. Linking functional decline of telomeres, mitochondria and stem cells during ageing. Nature. 2010;464:520-528.

3 Blackburn EH, Epel ES. Comment: Too toxic to ignore. Nature. 2012;490:169-171.

4 Eisenberg DTA. An evolutionary review of human telomere biology: the thrifty telomere hypothesis and notes on potential adaptive paternal effects. American Journal of Human Biology. 2011;23:149–167.

5 Genetic Science Learning Center, The University of Utah. “Are Telomeres the Key to Aging and Cancer?.” Learn Genetics 10 October 2011.

6 Aubert G, Lansdorp PM. Telomeres and aging. Physiological Reviews. 2008;88:557–579.

 

Mi a telomeráz?

A telomeráz egy enzim, ami felépíti a telomereket. A szervezet termeli. Lassítja az öregedést okozó telomer rövidülést. A szervezetünkben lévő telomeráz mennyisége csökken, ahogy öregszünk, 1 ezért még fontosabb, hogy ahogy haladunk előre a korban támogassuk a szervezetünket olyan tápanyagokkal, amelyekre szüksége van a telomeráz szint megfelelő szinten tartásához. A megfelelő telomeráz szint segít fenntartani a telomerek hosszát, ezért javítja a sejtöregedést, biztosítva, hogy a sejtek tovább éljenek és megfelelően működjenek.

Referencia

1 Eisenberg DTA. An evolutionary review of human telomere biology: the thrifty telomere hypothesis and notes on potential adaptive paternal effects. American Journal of Human Biology. 2011;23:149-167.

 

Telomeráz és betegségek

Vizsgálatok bizonyították, hogy a telomerek fenntartása létfontosságú a sejtek egészsége szempontjából. A szervezet telomer karbantartási folyamatának diszfunkciója lényeges szerepet játszik a rák és egyes ritka betegségek kialakulásában és az öregedési folyamatban. Tulajdonképpen a rövid telomereket összefüggésbe hozták a korai sejtöregedéssel 1 2 és számos öregedéshez köthető betegséggel. Például:

  • Egy csapat a Harvardon felfedezte, hogy a rövid telomerek majdnem megduplázzák a hólyagdaganat kockázatát 3
  • A Breast Cancer Research and Treatment folyóirat publikálta azt a felfedezést, mi szerint a mellrák sejtek telomerjei rövidebbek a normál sejtekéinél. 4
  • Japán kutatók szerint a szájrák olyan sejtekből indul ki, amelyekben rövidek a  telomerek 5
  • A British Journal and Cancer beszámolt arról, hogy a bélrák sejtekben rövidebbek a telomerek 6

Továbbá, amikor a kutatók olyan tökéletesen egészséges embereket vizsgáltak, akik később szívbetegségben haltak meg, úgy találták, hogy azoknál az férfiaknál, akiknek a telomerjeik gyorsabban rövidültek háromszor nagyobb volt a szívroham okozta halálozási arány. Nők esetében kétszer nagyobb volt. 7

Azok az emberek, akiknek rövidebb telomerek vannak az immun sejtjeikben kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívelégtelenség következtében, mint azok, akiknek hosszabb telomerjeik vannak. A vizsgálat, melyet az American Heart Association publikált, kimutatta, hogy a legmagasabb kockázatú csoport tagjainak telomerjei csak fele olyan hosszúak, mint a legkisebb kockázatú csoport tagjaié. 8

Referenciák:

1 Blackburn EH, Epel ES. Comment: Too toxic to ignore. Nature. 2012;490:169-171.

2 Armanios M, Blackburn EH. The telomere syndromes. Nature Reviews Genetics. 2012;13:693-704.

3 McGrath M, et al. “Telomere length, cigarette smoking, and bladder cancer risk in men and women.” Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Apr;16(4):815-9.

4 Diehl MC, et al. “Elevated TRF2 in advanced breast cancers with short telomeres.” Breast Cancer Res Treat. 2010 Jul 13.

5 Aida J, et al. “Telomere lengths in the oral epithelia with and without carcinoma.” Eur J Cancer. 2010 Jan;46(2):430-8.

6 Delara et al. “Association of Longer Telomeres With Better Health in Centenarians.” The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences. 208. 63:809-812.

7 Delude, C. “Genetic clues to predicting life span: Inside chromosomes are telomeres that age as we age, and may serve as indicators of how long we’ll live.” Los Angeles Times. March 2, 2009. Retrieved July 6th, 2012.

8 Farzaneh-Fal et al. “Prognostic Value of Leukocyte Telomere Length in Patients With Stable Coronary Artery Disease: Data From the Heart and Soul Study.” Arteriosclerosis, Thrombosis & Vascular Biology. 2008. 28(7):1379-1384.

 

Telomerek és az öregedés

Telomerjeinket a szüleinktől örököljük, és része a természetnek, hogy rövidül, a kor előrehaladtával, sejtöregedést okozva. 1 2 3  Ez az oka, hogy a tudósok a telomer hosszúságot használják a genetikai kor indikátoraként, valamint élettartam előrejelzőként. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a helyes étrend, a mozgás, a stressz kezelés és a társadalmi támogatás hosszabb telomereket eredményeznek. Ez az adat alátámasztja az életmódba való beavatkozást, mint a korral összefüggésben lévő betegségek megelőző orvosságát.

A rövidebb telomerek negatív hatással vannak egészségünkre 4, mert meggátolják a sejtek megfelelő reprodukcióját, ami a szöveteink degenerációjához végül halálához vezet. 5

Egy érdekes tanulmány (The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences) foglalkozott azzal, hogy egy 100 éves jó egészségi állapotban lévő embernek szignifikánsan hoszabb telomerjei vannak, mint azoknak, akiknek egészségügyi problémái vannak.

Referenciák:

1 Jaskelioff M, et al. Telomerase reactivation reverses tissue degeneration in aged telomerase-deficient mice. Nature. 2011;469:102-107.

2 Eisenberg DTA. An evolutionary review of human telomere biology: the thrifty telomere hypothesis and notes on potential adaptive paternal effects. American Journal of Human Biology. 2011;23:149–167.

3 Aubert G, Lansdorp PM. Telomeres and aging. Physiological Reviews. 2008;88:557–579.

4 Armanios M, Blackburn EH. The telomere syndromes. Nature Reviews Genetics. 2012;13:693-704.

5 Jaskelioff M, et al. Telomerase reactivation reverses tissue degeneration in aged telomerase-deficient mice. Nature. 2011;469:102-107.

 

Kísérleti tanulmányok az AC-11 és a telomer hosszúság összefüggésének kapcsán

* az ac-11 az elsődleges hatóanyag a Healthycell® Telomere Lenght formulában

Módszertan:

Az MPBH szervezte a vizsgálatot és a benne résztvevőket akiknek ac-11-et adtak, és a SpectraCell kezelte a telomer teszteket.

Az MPBH kiválasztott tíz résztvevőt. A cél, 50 év feletti, egészséges életmódot folytató, komolyabb betegségektől mentes alany, akit megbízhatónak tartunk. A résztvevők viszont a projekt célját izgalmasnak találták és valójában rengeteg önkéntesünk volt. A résztvevők kaptak egy havi adag ac-11-et (700mg/nap) ingyen. Cserébe ők kötelezettséget vállaltak arra, hogy fizetik az éves telomer tesztet (250 USD) három éven keresztül. Egy rövid kérdőívet is kitöltöttek.

A SpectraCell szervezte meg az egész vérvételt, amit egy nővér végzett, valamint a minták időbeni visszaszállítását a keleti partra, a laboratóriumukba. A labor kikalkulálta minden egyes résztvevő leukocitáinak átlagos telomer hosszúságát. Ezt az átlagot kor szerint ábrázolták és összehasonlították hasonló korú emberek átlagával. Az eredmény vizuálisan jelenik meg. Egy személy tisztán láthatja, hogy a telomer hosszúsága hogyan viszonyul a hasonló korosztályú személyekéhez: alatta van az átlagnak vagy felette és mennyivel? Az adatok százalékban is megjelennek, és az utolsó méréshez képest a százalékos változást is mutatják. Így minden résztvevő könnyedén nyomon tudja követni a fejlődését. Része a kihívásnak, hogy ne legyen lemorzsolódás és úgy érezzük, hogy az első év eredményinek ily módon történő prezentálása bátorít a részvétel folytatására.

Célunk az volt, hogy a folyamatot egyszerűvé a projektet pedig gazdaságossá tegyük. Egyszerűen megvizsgáljuk, hogy a résztvevők kiindulási átlag telomer hosszúsága a folyamatos AC-11 adagolás mellett mennyit változik. A 12. , 16. vagy 24. hónapban mérjük a telomer hosszúságot.

Tizenegy résztvevő telomere hosszúságát értékelték, mint kiindulási mérték. (10 plusz 1 fő, arra az esetre, ha valaki kiesne.)

Azután minden hónapban a résztvevők megkapták a következő hónapra elegendő 700mg/nap Optigenex ac-11 adagjukat. 12 hónap múlva telomereik hosszúságát újra megmérték és a folyamatot értékelték.

Eredmény:

11 vizsgált résztvevőből 9 esetében a leukociták telomer hosszúsága nőtt. Két résztvevő esetében a leukocita telomer hosszúság drámai növekedést mutatott, egy tipikus 70 és egy 60 éveséhez képest, mint egy negyvenes éveiben lévő emberé. Egy ember telomer hosszúsága nem változott, egy ember esetében hanyatlás mutatkozott-ő komoly egészségügyi problémákon ment keresztül.

Ha a harmadik telomer teszten következő márciusban, azok, akiknek most átlag alatti a telomer hosszúságuk, nő vagy éppen átlag fölé megy, akiknek fölötte van, még tovább nő, az kivételesen jó hír lesz, sőt csodálatos. Reményt jelente mindenkinek, akinek telomer rövidülést okozó egészségügyi problémája volt a múltban, vagy szerencsétlen módon a családi genetikának köszönhetően már gyerekként rövidebb telomer hosszúsággal indult.

Egyes klinikusok szerint a stressz, a gyulladások és az oxidatív stressz kulcsszerepet játszik a telomer rövidülésben.

Egy nagyon általános kérdőív készült, hogy mérje ezeknek a faktoroknak a változásait. Első pillantásra nehéz általánosítani az eredményekből. Ott voltak azokaz emberek, akik helyesen táplálkoztak, de sok stressznek voltak kitéve, és voltak, akik szintén helyesen táplálkoztak, de kevesebb stressz érte őket. Vajon a sok stressznek kitett emberek stressz kezelő képessége jobb volt? A kérdőívünk túl általános volt ahhoz, hogy ezt megállapítsuk. Mint ahogy az oxidatív stressz esetében is.

Megjegyzés:

2015-ben a kémiai Nobel-díjat olyan tudósok kapták, akik a DNS helyreállítás vizsgálták. Ezek a tudósok nagyon izgatottak voltak amiatt, hogy a DNS helyreállítás segít az embereknek kevesebb betegséggel tovább élni.

 

Healthycell® és a telomer hosszúság

Olyan táplálékot biztosít, amely közvetlen hatással van a telomerek egészségére, növényi antioxidánsokkal, természetes összetevőkkel, amelyek segítenek fenntartani a telomer szintet, nitrogén-monoxiddal és metiláló szerekkel a homocisztein szintek gátlására. A telomerek védősipkák a kromoszómák végén minden sejtünkben, amelyek kulcskomponensei a ’sejt öregedési óránknak’. Segítenek biztosítani a genetikai információk integritását a sejtosztódás során. A hosszabb telomerek nagyobb számú pontos osztódást biztosítanak, vagy tisztább másolatokat, a sejtek élete során, és hiszik, hogy segítenek az egészségesebb öregedésben. A telomereket számos tanulmányban kapcsolják össze az élettartammal, és rövid telomereket találtak sok betegség esetében.

 

Metiláló szerek

A metiláló szerek kölcsönhatásba lépnek a DNS promoter régiójában, mind az őssejtekben, mind a szomatikus sejtekben. Ezek a vegyületek befolyásolják a folyamatot a DNS-ben, amely a géneket be- és kikapcsolja, ami szabályozza a gének által alkotott fehérjék típusát.

Valójában, a metiláló szerek gátolják a sejteket, az azokat pusztító, és a telomereket rövidítő káros vegyületek kiválasztásában.

Koreai ginzeng gyökér kivonat
(10% ginsenozid) (gyökér)

A ginzeng gyökér kivonat egy hagyományos kínai gyógynövény, amit frissítőként használtak már az ókorban is. Jól ismert a fáradtságra és a mentális koncentrációra gyakorolt pozitív hatásáról. A ginzeng Panax formájának farmakológiai hatása van az összetett egészségügyi kondíciókra; anti-stressz, anti-oxidáns, rák elleni, diabétesz, immunrendszer, érrendszer, idegrendszer.

Máriatövis kivonat
(80% silymarin)

A növény magjai méregtelenítő és antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. A silymarin a fő hatóanyaga a máriatövisnek, ami a magban található. A máriatövis májra és epehólyagra gyakorolt jótékony hatása évszázadok óta ismert. Hét fő flavonolognán és egy flavonoid alkotják a silymarint ami antioxidánsként és gyulladás csökkentőként támogatja az immunrendszert.

Unicaria tomentosa kéreg kivonat (AC-11®)

Az ac-11® egy szabadalmazott kivonata az unicaria tomentosa-nak, egy az Amasonas-menti esőerdőben őshonos növénynek. Bizonyítottan javítja a sejtek egészségét, azáltal, hogy támogatja a szervezet természetes DNS helyreállító képességét, limitálja a gyulladást, és eltakarítja a sérült sejteket – három erős öregedést gátló funkció, melyek kritikusak az egészség szempontjából az öregedés folyamán.

Az étrendkiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!